2010. február 10., szerda

Fejlámpa éjszakai mozgásokhoz

Nem akarok mindíg csak negatív és sajnálkozó bejegyzéseket írni, ezért most nem időjárás, vagy a motíváltságom lesz a téma. Inkább az emberi telhetetlenség.
Történt ugyanis, hogy évekkel ezelött egy Decathlonos látogatásunk alkalmával én beleszerettem egy 6 LED-es Energizer lámpába. Az ára kicsit ijesztő volt (közel 10 ezer HUF), de a közeledő szülinapom miatt a nejem meglepett vele. Tipp- topp kis cucc, de azért 137 méteres ható távolság, amit a róla szóló cikkben írnak az túlzás, az tény viszont, hogy mikor megkaptam volt olyan futó az Öreg-tó körül, hogy megállított s megkérdezte milyen fényforrás van a fejemen. Fényvisszaverőre világítva kb 50 méterről bevillan de valojában olyan 20 métert látni vele, erdőben nem használnám, max biztonsági tartaléknak. A lámpa debütálása Finnországban a Jukolán volt, arra jó volt, hogy a sötétedő erdőben, lassú első futoként a térképet biztonságosan olvasni tudjam ( a keverésem nem a lámpa számlájára írható). Mivel konstrukciós hiba miatt a vízállósága fél év használat alatt megszünt (beesett a tetején lévő gumi gomb) a lámpát otthoni használatra osztottam be, ez azt jelenti, hogy ha este kell valamit kint a kertben csinálnom, akkor felveszem. Nem akartam vagyonokat költeni a futáshoz használt felszereléseim fejlesztésére, ezért a következő lámpám egy 1500 HUF-os, valószínüleg mindenki által ismert 4-8-12 LED-es verziók között szabályozható fényerejű lámpa lett. Elkocogtam vele a városban s arra jó volt, hogy biztonságos talajfogást biztosítson. Majd, ugye egy már régebbi bejegyzésben taglalt összehasonlító tesz után beszereztem egy igazi fény ágyút a fejemre, amely már 150 lumen fény mennyiséget és 75 méteres láthatóságot biztosít. Igen ez már valami, gondoltam, 5W-os LED lámpa felér kb 10-15W-os halogén lámpa fényével, ezzel már el tudok indulni akár éjszakai versenyen is. Temészetesen el kezdtem kutatni a neten, hogy az átszámolásom valóban megállja-e a helyét illetve a gyátó valóban a piacon elérhető legjobb technológiát tette-e bele a lámpámba. Bár' ne tettem volna. Cikkek százai elérhetők kiválaszott lámpám mellett s egy-két fórum bejegyzéstől eltekintve csak a nagy testvérét, a 3 szor 5W-al felszerelt lámpát mondták jobbnak(közel 90 ezer HUF). Majd találtam egy cikket, hogy miért Watt-ot figyeljük, miért nem a Lument s ez azt mondja, hogy elérhetők a piacon szánalmas teljesítménnyel (akár csak 50 lumen/W) rendelkező LED lámpák is. Na ekkor lettem telhetetlen s kezdtem dühöngeni, hogy miért ad ki az én lámpám ilyen kevés fényerőt (30 Lumen/W). Majd megnéztem a cikkhez kapcsolódó termék árát (~200 ezer HUF) s rá jöttem, hogy inkább egy ideig maradok én a kis 150 Lumenes lámpámnál s töltögetem az aksimat futások elött. Amúgy tegnap leteszteltem meddig bírja az aksim, hiszen az "saját" gyártmány, vagyis tölthető elemeket cellaként használó akkupakk. Este 2 és fél órán át volt a fejemen a lámpa s működött max teljesítményen gond nélkül, így azt gondolom, nyugodtan kimehetek hosszabb futásokra is a sötétben, nem fog cserbenhagyni és ez a legfontosabb...

3 megjegyzés:

  1. Jól értem, hogy tegnap 2,5 órát sportoltál?

    Vagy csak kiültél egyet sziesztázni a kertbe éjnek évadján?

    Amúgy ha minden jól megy egy Biglight lámpát fogok tesztelni pár héten belül 1360 Lumen fényerővel. Ára persze ennek is van rendesen.

    Majd beszámolok a tapasztalatokról.

    VálaszTörlés
  2. ÁÁ dehogy, ebből kb fél óra volt a mozgás az is csak a kertben járkálásként. A többi időben csak a fejement volt a lakásban, hogy lássam a fényét. A múlt héten meglepődtem, hogy milyen gyorsan lemerült s aggódtam az üzemidő miatt ezt akartam letesztelni. A család már nem akad fenn azon, hogy a fejemen fejlámpával nézek TV-t vagy vacsorázok. Ha a Biglight-ot teszteled szóljál, mert az együtt futásokhoz én nem viszek majd lámpát, mert te úgyis hozod majd a fejeden a napot. :o))

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok.
    Én turazashoz hasznalok egy Petzl Tikka Xp 2-t ami 60 lument tud, tudom h nem egy Silva Alpha vagy egy Silva Sprint, viszont lithuimos elemmel elmegy Max fenyerovel 80 orat, es a sulya csupan 88g, es Made in France, ami a nemmindegy.
    nagyon szuper csovat ad, ne viszont ha rateszem a szüröt, akkor nagyon jo a szort fenye. ;) :) Ha meg komolyabb lampa kellene arra meg ott van valamelyik Silva Sprint vagy Alpha vagy akar egy Petzl Ultra Rush Belt 4 is :)

    VálaszTörlés